/5 tips om sporten beter vol te houden
Sporten

5 tips om sporten beter vol te houden

Nu de sportscholen weer geopend zijn, grijpen we massaal onze kans om weer aan ons lichaam te gaan werken. Het is namelijk hoog tijd om die extra coronakilo’s er af te trainen. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je het sporten ook daadwerkelijk vol zult houden. En daar schuilt het grootste gevaar. De meeste mensen geven het sporten na enkele weken alweer op. Te druk, geen zin of simpelweg onvoldoende motivatie om verder te gaan. En dat is zonde, want je wilt iets bereiken. Zorg ervoor dat jij dit keer geen spijt achteraf krijgt. Wij geven 5 tips om het sporten voortaan wél vol te houden.

1.     Stel doelen

Het is moeilijk om iets vol te houden wanneer je geen doel voor ogen hebt. Je weet dan niet waar je naar toe aan het werken bent. Een doel zorgt voor een betere focus en zorgt ervoor dat je precies weet waar je voor werkt. Hierbij is het wel belangrijk dat je niet alleen een groot doel stelt, maar ook kleinere doelen. Wanneer je bijvoorbeeld gaat sporten om af te vallen, dan is een doel van 20 kilo kwijtraken wellicht een beetje overweldigend. Het lijkt eeuwen te duren voordat deze in zicht komt, waardoor je al snel ongemotiveerd raakt en afhaakt. Deel je uiteindelijke doel daarom op in mini-doelen. Vier bijvoorbeeld iedere 5 kilo die je kwijtraakt.

2.     Beloon jezelf

Heb je een doel behaald? Dan is het ook tijd om jezelf te belonen. Wanneer je kilo’s kwijtraakt is het natuurlijk niet slim om jezelf te belonen met wat lekkers, maar er zijn nog genoeg andere manieren om dit te doen. Trakteer jezelf bijvoorbeeld eens op een wellnessbehandeling of toon je resultaten door een nieuwe outfit van zusss aan te schaffen. Door jezelf bij het behalen van ieder doel te belonen, zorg je ervoor dat je gemotiveerd blijft en het sporten veel beter kunt volhouden.

3.     Leg de lat niet te hoog


Zorg er wel voor dat de gestelde doelen ook daadwerkelijk realistisch zijn. Verwacht niet van jezelf dat je na enkele keren trainen al dertig kilo kunt tillen. Dit vergt heel veel tijd. Probeer daarom niet alleen doelen te stellen, maar zorg er ook voor dat het mogelijk is om deze te behalen. Anders raak je alleen maar gedemotiveerd en is de kans groot dat je de handdoek uiteindelijk in de ring gooit.

4.     Maak een planning

Wil je twee keer in de week trainen? Besef je dan goed dat dit een abstract begrip is. Twee keer in de week is duidelijk, maar wanneer dan? Als je dit niet goed plant, zal het al snel vergeten worden. Maak daarom altijd een planning. Schrijf in je agenda op welke dagen je traint en wat de rustdagen zijn. De kans is dan een stuk kleiner dat je op die dag al iets anders plant, waardoor trainen onmogelijk zal worden.

5.     Kies telkens voor een andere work-out

Ga in gesprek met een specialist op de sportschool en vraag na welke work-outs voor jou geschikt zijn. Zorg in elk geval voor voldoende afwisseling. Wanneer je telkens hetzelfde doet is de kans op verveling heel groot. Bovendien behaal je zo ook nooit een optimaal resultaat. Zorg voor afwisseling en leer te genieten van sporten. Dan wordt sporten volhouden steeds gemakkelijker!