/3 tips om sneller fit te worden 
3 tips om sneller fit te worden

3 tips om sneller fit te worden 

Veel mensen leven (te) ongezond. Ze bewegen te weinig, eten niet op de juiste manier, drinken alcohol en roken sigaretten. Het is niet voor niets dat de gezondheid in westerse landen flink achteruit is gegaan. Al deze dingen dragen bij aan een hogere belasting van het zorgsysteem. Om nog maar te zwijgen over de gevolgen voor personen zelf. Niet fit zijn, voelt niet goed. Je voelt je lusteloos, draagt misschien meer gewicht met je mee dan nodig is. Herken jij je jezelf hierin? Dan ben je zeker niet alleen. Wel is het belangrijk dat er snel verandering in gaat komen. Maar hoe pak je dat dan aan? Hoe zorg je ervoor dat je weer sneller fit wordt? Hieronder volgen drie tips die hierbij kunnen helpen. 

  1. Ontdek de juiste sport 

Sporten is altijd een goed idee als je fitter wil worden. Elke sport draagt bij aan een verbetering van de conditie en kracht van het lichaam. Er zijn ook sporten die extra intensief zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vechtsporten. 

Als voorbeeld: een zaktraining is bedoeld om mensen binnen korte tijd een complete work-out te laten doen. Hierbij worden bovendien alle (kick)bokstechnieken geoefend. Tijdens deze training word je bijgestaan door een deskundige instructeur die uitleg geeft over de verschillende handelingen en je aanmoedigt door de training heen.

Vechtsporten zijn favoriet om snel fit te worden. Met een matige training kun je al maar liefst 500 calorieën verbranden. Om nog maar te zwijgen over de snelheid waarmee het lichaam conditie opbouwt. Bezoek dus gerust eens een MMA gym in de buurt of onderzoek welke vechtsporten mogelijk voor jou geschikt kunnen zijn. 

Het is in elk geval belangrijk dat je voor een sport kiest die bij je past en waar je zowel voldoening als plezier uit kunt halen. Als je plezier hebt in wat je doet, voelt het veel minder als een verplichting en is het beter vol te houden. 

2. Blijf constant in beweging 

We bewegen veel te weinig. Dit komt grotendeels doordat steeds meer mensen zittend werk zijn gaan doen. Dat maakt dat meer dan de helft van de Nederlanders de minimale hoeveelheid van dertig minuten beweging per dag niet eens haalt. Met alle gevolgen van dien. Niet alleen zorgt dit voor een hoger risico op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes, maar ook kan het gevolgen hebben voor de mentale gezondheid. De mens is niet gemaakt om constant te zitten. Het lichaam heeft het nodig om in beweging te blijven. Probeer daarom (ook naast het sporten) gedurende de hele dag momenten van beweging in te plannen. Dit kunnen al simpele veranderingen zijn. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift, ga in de pauzes even een stukje wandelen en sta bij een zittend beroep elk uur even op om te bewegen. 

3. Eet gezond en gevarieerd 


Dit lijkt misschien een open deur, maar het is toch niet zo vanzelfsprekend als je denkt. Veel mensen eten ongezond en ongevarieerd. Bij veel huishoudens staan wekelijks dezelfde gerechten op het menu. Hierdoor kunnen er – zelfs wanneer er relatief gezond wordt gegeten- tekorten ontstaan. Het is daarom belangrijk om je voedingspatroon onder de loep te nemen en regelmatig aan te passen.