/3 tips voor een fitnesskamer in eigen huis
3 tips voor een fitnesskamer in eigen huis

3 tips voor een fitnesskamer in eigen huis

Wauw, een eigen fitnesskamer. Dat is toch de droom van elke sportliefhebber? Voortaan hoef jij niet meer door weer en wind naar de sportschool. Je blijft gewoon lekker thuis en geniet van elke training. Heerlijk om zo actief te blijven en nooit meer een excuus te hebben om níet te gaan. Voordat je een fitnesskamer kunt realiseren, moet er echter nog wel een heleboel gebeuren. Maar waar moet je allemaal aan denken? Met behulp van de volgende drie tips realiseer jij eenvoudig de fitnesskamer van jouw dromen.

1.      Stel een budget op

Bedenk goed dat er een flink prijskaartje aan de ruimte zal hangen. Besef alleen al goed hoe duur fitnessapparatuur is. En dan moet de ruimte hier ook nog eens op aangepast worden. Daarom is het goed om eerst een budget op te stellen. Het verschilt immers nogal of je een volledige fitnesskamer wil realiseren of met een schamele 300 euro wat essentials wil neerzetten.

Een mogelijk alternatief is om een lening af te sluiten. Geld lenen zonder gedoe bij de juiste kredietverstrekker. Geld lenen doe je meestal alleen wanneer het een investering betreft. Ook een fitnesskamer kan onder die noemer vallen. Besef alleen al goed dat je voortaan niet meer naar de sportschool hoeft. Dit betekent dat je op jaarbasis al veel geld bespaart. Daarnaast kan de ruimte mogelijk ook waardeverhogend zijn voor je woning. Uiteindelijk betaalt de ruimte zichzelf dus terug. Een zeer legitieme reden om geld te lenen.

Weet je wat jouw budget is? Dan wordt het tijd om te kijken wat je hiermee kunt doen.

2.      Vloerbescherming

Je kunt niet zomaar groot en zwaar fitnessapparatuur in een ruimte plaatsen en verwachten dat dit wel goedkomt. Door de wrijving met de vloer kunnen er heel snel beschadigingen optreden. Zonde! Gelukkig is dit wel te voorkomen. Bijvoorbeeld door rubberen tegels onder de apparaten te plaatsen. Dit hoeft niet al te veel te kosten, maar zo zorg je er wel voor dat je vloer verder gewoon mooi blijft. Bovendien dempt dit ook het geluid tijdens het sporten. Wel zo prettig voor je huisgenoten.

3.      De juiste fitnessapparaten

Dan wordt het tijd om te gaan shoppen voor fitnessapparatuur. Best een lastige klus. Het aanbod is ongelooflijk groot. Bovendien zijn de meeste apparaten best prijzig. Wil je meerdere kwalitatieve apparaten in de kamer plaatsen? Dan ben je al gauw duizenden euro’s kwijt.

Een goed alternatief is kijken naar tweedehands apparatuur. Er wordt genoeg aangeboden via bijvoorbeeld Marktplaats of verkoophoeken op social media. Mensen die zich ooit hadden voorgenomen om meer te bewegen en waar uiteindelijk het apparaat is gaan verstoffen in de kamer. Hier kan jij nu je voordeel mee doen. Ondanks dat de apparaten namelijk nauwelijks zijn gebruikt, worden ze wel regelmatig voor spotprijzen aangeboden. Zo kan je heel wat apparaten aanschaffen.

Het is ook mogelijk om sommige dingen zelf te maken. Zeker als je een beetje handig bent. Denk bijvoorbeeld aan een stevig rek waarbij je pull-ups kunt oefenen. Met een beetje creatief denken kom je al een heel eind. Zelfs met een relatief klein budget.