/De 3 populairste fitness supplementen
fitness-supplementen-drinken

De 3 populairste fitness supplementen

Tegenwoordig lijkt het alsof iedere sporter wel supplementen gebruikt. Eiwitshake hier, pre workoutje daar… maar welke sport supplementen worden nu het meest gebruikt? En waarom? Hoewel het aanbod voedingssupplementen enorm is, doet het gros van de producten niet wat het belooft. Daarom is het belangrijk om te weten welke supplementen wel een positief effect op je prestaties kunnen hebben. De 3 populairste fitness supplementen van dit moment zijn eiwitshakes, creatine en pre workout boosters. Benieuwd naar hun werking? In dit artikel leg ik je meer uit over deze supplementen.

Waarom supplementen gebruiken?

Sporters kiezen voor het gebruik van voedingssupplementen ter ondersteuning van hun sportieve doelstellingen. Voor de één kan dit zijn om sterker te worden op bepaalde fitness oefeningen. Voor de ander is het de wil om af te vallen en zijn of haar vetpercentage te verlagen. De term supplement zegt het eigenlijk al; het is een aanvulling op je normale voedingspatroon. Denk dus niet dat je door het gebruik van supplementen ineens gigantisch veel meer progressie maakt. De basis voor vooruitgang is altijd een goede balans tussen gezond eten, de juiste training en voldoende rust voor het herstel. Supplementen kunnen je echter helpen met het zetten van de puntjes op I.

Eiwitshakes voor je eiwitbehoefte

Nummer 1 van de populairste fitness supplementen is toch wel de eiwitshake. Eiwitshakes maken het makkelijker om je dagelijkse eiwitbehoefte te halen. Wanneer je fanatiek aan (kracht)sport doet of probeert af te vallen heeft je lichaam een hogere eiwitbehoefte. Deze proteïnen zijn belangrijk voor de fysiologische processen in het lichaam, zoals het herstel van de spieren. Eiwit haal je uit voedingsmiddelen als vis, vlees, eieren, noten, peulvruchten, kwark, kaas en andere zuivelproducten. Een shake kan echter makkelijk zijn vlak na het sporten of als tussendoortje. Poeder oplossen in water, even shaken en drinken maar! Er zijn veel verschillende soorten eiwitshakes en enorm veel merken. Hoe vind je nu de beste eiwitshake? Het is belangrijk om te kijken naar het eiwitgehalte, dit moet zo hoog mogelijk zijn. Daarnaast wil je natuurlijk zo min mogelijk suikers en vetten in je whey shake hebben. Let ook goed op het aminozuurprofiel om te zien of de eiwitten van goede kwaliteit zijn. Wei concentraat shakes zijn het goedkoopst en smaken het lekkerst. Wil je echter een hoger eiwitpercentage? Dan kun je eens kijken naar wei isolaat of wei hydrolisaat eiwitshakes.

Creatine voor meer explosieve kracht

Een ander populair fitness supplement is creatine. Creatine is één van de supplementen waarvan de werking ook daadwerkelijk wetenschappelijk is bewezen. Zo is creatine monohydraat nuttig voor krachtsporters of atleten die korte en explosieve inspanningen moeten leveren. Het zorgt namelijk voor een grotere hoeveelheid glycogeen in de spieren. Ook zorgt creatine voor een beter herstel in de rust tussen de setjes door en voel je minder vermoeidheid. Door het gebruik van creatine kun je dus meer halen uit je workout. Doordat je explosieve kracht vooruit gaat zullen je sportieve prestaties verbeteren. Ook voor dit supplement geldt dat er veel verschillende creatines te kopen zijn. In de meeste gevallen zit je echter goed met creatine monohydraat. Dit is de meest bekende variant en trouwens ook nog eens de goedkoopste. Andere soorten, zoals creatine HCL of ethyl ester, zijn duurder maar leveren geen bewezen meerwaarde. Een dagelijkse dosering van 5 gram creatine is voldoende om het positieve effect te ervaren. Helaas reageert niet iedereen op creatinegebruik. Deze zogeheten non-responders hebben geen baat bij suppletie met creatine-supplementen.

Meer energie door een pre-workout booster

De laatste van deze 3 populairste fitness supplementen die ik wil bespreken is de pre workout booster. Ken jij dat gevoel na een lange werkdag, waarbij je liever op de bank ploft dan gaat sporten? Een goede pre workout voorziet je snel van meer energie, waardoor je toch naar de sportschool gaat om te gaan knallen. Pre workout boosters bevatten meestal een combinatie van stoffen die je meer energie en focus geven, stofjes die zorgen voor explosieve kracht en aminozuren om de pomp in je spieren te vergroten. Meestal bestaat dit dus uit een samenstelling van cafeïne, taurine, creatine, beta-alanine en citrulline malaat. De exacte doseringen verschillen per pre workout, daarom is het verstandig om een aantal verschillende te proberen. Zo vind je welk merk het best past bij jou en waar jouw lichaam het lekkerst op reageert. Persoonlijk vind ik wel dat je niet iedere training een pre workout moet gebruiken. Je ‘leent’ dan als het ware energie die je lichaam op dat moment niet heeft. En het is nooit verstandig om telkens de signalen van je lichaam te negeren. Je voelt je niet voor niks vermoeid, het is een teken van je lichaam dat je even rust moet nemen om optimaal te herstellen.

Wil jij één of meer van deze populairste fitness supplementen bestellen? Check dan eerst eens de supplementen kortingscodes op Supplementaanbiedingen.nl. Hier vind je kortingen voor bekende webshops als Body & Fitshop, XXL Nutrition en Myprotein. En wie wil nu niet besparen? 😉