/Eiwitten kopen | Wat zijn eiwitten en waar zijn ze goed voor?  
eiwit shakes kopen

Eiwitten kopen | Wat zijn eiwitten en waar zijn ze goed voor?  

Als je voor het eerst start met krachttraining hoor je direct veel verhalen over eiwitten. Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig gebruik maakt van speciale voedingssupplementen, eiwitshakes en eiwitrepen om hun lichaam een extra boost te geven. Maar waarom zou je extra eiwitten kopen als je deze ook uit voeding kan halen? Wat is eigenlijk de functie van eiwitten in ons lichaam en hoeveel eiwit heb je nodig als je fanatiek aan sport doet?   eiwitten

Eiwitten dragen bij aan het natuurlijke herstelproces

Eiwitten worden van nature uit voeding gehaald. Ze spelen een belangrijke rol in het stimuleren van de lichaamseigen aminozuren. Dit zijn de belangrijkste bouwstoffen van het menselijk lichaam en stimuleren de aanmaak van lichaamseiwitten.

Lichaamseiwitten dragen op verschillende manieren bij aan de aanmaak van cellen en weefsel. Ze helpen het lichaam om verkeerde cellen af te voeren en nieuwe cellen en weefsel aan te maken. Door dagelijks de aanbevolen hoeveelheid eiwitten in te nemen, zorg je ervoor dat het lichaam goed blijft functioneren.

Spierweefsel bestaat voor een groot gedeelte uit lichaamseiwitten. Tijdens het sporten rek je de spieren op. Tijdens het oprekken kunnen er kleine scheurtjes ontstaan in het spierweefsel. Zelf zal je dit herkennen aan pijnlijke spieren na het sporten. Je lichaam is ondertussen hard aan het werk om dit probleem op te lossen. De aminozuren werken als een pleister op de wond en beschermen de spieren tegen verdere beschadigingen. Hierdoor herstelt de spier zich sneller en worden er extra spiervezels aangemaakt. Die aminozuren haal je uit eiwitten.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten, ook geschikt voor sporters?

Eiwitten kopen lijkt misschien een gek idee als je eiwitten ook gemakkelijk uit voeding kunt halen. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom het verstandig is om meer dan de dagelijkse hoeveelheid eiwitten tot je te nemen. Als je weinig beweegt en geniet van een kantoorbaantje, heb je logischerwijs minder eiwitten nodig dan een fanatieke sporter. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten is voor iedereen ongeveer 0,8 tot 1 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht. Als sporter zal je merken dat je energiebehoefte omhoog gaat. De eiwitten zijn dan nodig om het herstelproces van de spieren te bevorderen.

Ben je een recreatieve sporter? Dan wordt het aangeraden om 1,2 tot 1,7 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht in te nemen. Bij bodybuilders ligt dit aantal nog veel hoger. Zij hebben zeker 1,8 tot 2,4 gram eiwit nodig.hoeveelheid eiwit

Eiwitten kopen bij het afvallen

Tijdens het afvallen, loop je sneller het risico dat er een eiwittekort ontstaat. De meeste mensen proberen af te vallen door hun calorie-inname drastisch te verlagen. Hierdoor laat je ook eiwitrijke producten liggen. Maar wist je dat eiwitten juist kunnen bijdragen aan het afvalproces?

Eiwitrijke voedingsproducten lijken juist te helpen om op hetzelfde gewicht te blijven. Dit blijkt uit een onderzoek van meerdere wetenschappers aan de Universiteit van Maastricht. Eiwitten zijn lastig te verteren, waardoor ze het lichaam lang een verzadigd gevoel geven. Hierdoor heb je minder snel zin om te snacken en voorkom je een vervelend hongergevoel. Het is niet voor niets dat de eiwitshakes en proteïnebars als zoete broodjes over de toonbank vliegen. Eiwitten kopen bij het afvallen… dat maakt je sterk!