/Zo ga je fit het nieuwe jaar in!
fit het nieuwe jaar in

Zo ga je fit het nieuwe jaar in!

Nog even en dan staan de feestdagen weer voor de deur. Een heerlijke periode vol met gezelligheid en lekker eten. Maar ja, nou niet bepaald de beste periode voor je gezondheid. Want vaak bewegen we te weinig en eten we teveel ongezonde dingen. En dat merk je dan ook direct na de feestdagen. Veel mensen voelen zich dan niet bepaald fit en ook de weegschaal slaat wat verder uit. Dat is dan ook vaak de reden waarom veel mensen zich op 1 januari inschrijven bij de sportschool. Maar veel beter is natuurlijk om de feestdagen zelf op een goede manier door te komen. We geven je even een aantal haalbare tips om fit het nieuwe jaar in te gaan.

Maak een ‘healthier’ kerstdiner

En nee, gezond betekent niet dat het helemaal verantwoord of vegan hoeft te zijn. Maar wanneer je de hoeveelheid vlees beperkt houdt, meer groente toevoegt en de sauzen zelf maakt met kokosroom dan kun je al heel veel winnen voor je gezondheid. En wist je dat er ook hele lekkere suikervrije taarten te koop zijn? Ideaal, want dan hoef je die niet zelf te maken. En anders is een ijstaart van banaan, frambozen en kokosroom ook een perfecte afsluiter.

Zorg voor voldoende beweging

De decembermaand is vaak koud en donker. En dat zorgt er vaak voor dat we veel binnen zitten. Vooral met de feestdagen zelf. De combinatie vet en zoet eten en niet bewegen is natuurlijk funest voor je lichaam. Plan dus in de ochtend of avond een lekkere work out voor jezelf. Of maak een wandeling met de familie op de kerstdagen.

Beweeg je sowieso te weinig? Dan is deze periode natuurlijk ook een goede tijd om even de puntjes op de i te zetten. Schrijf je bijvoorbeeld in bij de dans- of sportschool. Heb je bepaalde klachten? Dan kun je de fitness soms ook vergoed krijgen via je zorgverzekering. Online kun je alle zorgverzekeringen vergelijken en snel en eenvoudig een goedkope zorgverzekering vinden. En wist je dat er voor jongeren een speciale studenten budgetzorgverzekering is? In de studenten zorgverzekeringen vergelijker kun je ze allemaal even vergelijken.

Eet kleine porties

Met al dat lekkere eten is de verleiding natuurlijk groot om verschillende porties op te scheppen. Maar wil je de feestdagen fit doorkomen, zorg er dan voor dat je de porties beperkt houdt. Schep maximaal één bord op, neem veel groente en houd de porties klein. Eet dit vervolgens langzaam en met aandacht op. Zo voel je je toch verzadigd en niet al te vol.

De hele dag door eten

Vaak halen we met de feestdagen allerlei lekkere hapjes in huis en eten we de hele dag door. Ook dat is geen aanrader. Vaak heb je dan met het diner ook totaal geen trek meer. Wil je toch graag wat hapjes? Kies dan voor gezondere versies. Ook een kikkererwtencracker met roomkaas, gerookte zalm en zalmeitjes is overheerlijk. Of maak zelf blini’s van haver- of amandelmeel. Bovendien is vette vis ook gezond.

Een licht ontbijt

Na het kerstdiner doet het kerstontbijt de volgende dag pas echt de deur dicht. Zo’n zwaar en zoet ontbijt na een uitgebreid diner is natuurlijk ‘too much’. Maak daarom bij voorkeur een licht ontbijt. Met lichte crackers roomkaas aardbeien, smoothies en gerookte zalm. Zo heb je toch een luxe kerstontbijt, maar valt dit niet zwaar op je maag.