/15x redenen waarom fietsen goed voor je is
15 redenen om te fietsen

15x redenen waarom fietsen goed voor je is

Iedereen weet wel dat fietsen goed voor je is, maar wat zijn nou precies de voordelen van fietsen? Hieronder lees je 15 redenen waarom fietsen zo gezond is.

Helpt bij het afvallen

Bij langere fietstochten verbrand je veel energie op de fiets, wat in het lichaam opgeslagen zit in de vorm van vet. Ook kortere rondjes helpen om af te vallen, omdat je calorieën verband. Ook bouw je spieren op welke op hun beurt weer meer energie verbranden.

Goed voor je longcapaciteit

Fietsen is niet alleen goed om af te vallen, het vergroot ook nog eens je longcapaciteit. Hierdoor wordt het makkelijker om langere afstanden te fietsen en krijg je dus nog meer voordelen.

Verminderde kans op hart- en vaatziekten

Een belangrijk punt waarom fietsen zo gezond voor je is, is omdat het de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Wie wil nou niet langer en gezonder leven?

Lage belasting van je lichaam

Fietsen is een lage belasting van je lichaam, dit in tegenstelling tot andere sporten, zoals hardlopen. Hardlopers krijgen hierdoor veel vaker een blessure en vertonen na veel jaren vaak slijtage aan de gewrichten. Fietsen belast je lichaam veel minder, waardoor je niet alleen minder blessures maar dus ook minder slijtage krijgt.

Van fietsen krijg je energie

Je zou denken dat je van veel fietsen moe wordt, maar het tegenovergestelde is waar. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die veel bewegen juist meer energie krijgen. Ben je na een lange werkdag zo moe dat je niets meer kunt doen, dan helpt het dus om juist dan te gaan bewegen, zodat je nog wat aan je avond hebt.

Beter slapen

Door te bewegen slaap je beter, zo ook door het fietsen. Dit komt niet alleen door de beweging, maar ook doordat je mentaal aan het ontspannen bent. Fiets je door een bosrijke omgeving dan vergroot je dit effect nog meer.

Goed voor je concentratie

Fietsen is ook goed voor een betere concentratie. Lukt het even niet om te leren of je op je werk te concentreren, dan is het slim een rondje te fietsen.

Snellere reactietijd

Tijdens het fietsen moet je veel sturen, waarbij je ook moet reageren op je omgeving en andere weggebruikers. Hierdoor krijg je een betere reactietijd.

Goed voor je immuunsysteem

Naast de eerder genoemde gezondheidsvoordelen, is fietsen ook goed voor je immuunsysteem. Fiets je regelmatig dan heb je dus een kleinere kans om ziek te worden.

Fietsen en socialiseren

Fietsen kan heel sociaal zijn, zo kun je ervoor kiezen om samen met vrienden of collega’s te fietsen. Ook is het leuk om met je kinderen te fietsen om hier een goede band mee op te bouwen.

Je geeft het goede voorbeeld

Door je kinderen te laten zien dat je niet altijd de auto hoeft te pakken, maar dat de fiets juist een goede keuze is, geef je kinderen het goede voorbeeld. Kinderen volgen vaak wat hun ouders doen en zullen dit ook mee nemen. Zo vergroot je de kans dat je kinderen later ook veel fietsen en dus ook gezonder leven.

Vaak is fietsen sneller

Een fiets kan in veel situaties sneller zijn dan het pakken van de auto. Vooral in grote steden zie je dat je op de drukke momenten met de auto meer stil staat dan je aan het rijden bent. Met een fiets heb je veel minder stress en hoef je ook niet telkens stil te staan.

Sterkere spieren

Van fietsen bouwen je niet alleen conditie op, maar je krijgt er ook sterkere spieren van. Deze spieren gebruik je bij veel andere dingen, zoals traplopen of dingen van de grond tillen. Iets van de grond tillen doe je namelijk vanuit je benen, dus met meer beenspieren gaat dit makkelijker.

Je krijgt een betere houding

Door te fietsen neem je vaak automatisch een goede houding aan. Doordat de spieren in je buik en rug ook getraind worden, zul je ook als je niet fietst automatisch een betere houding aannemen. Zo kun je niet vroeg genoeg beginnen met een fiets. Laat je kids ook snel kennis maken met een loopfiets. Een loopfiets kan je snel en eenvoudig online kopen bij Fietsenopfietsen.

Goed tegen stress

Naast de eerder genoemde voordelen, helpt fietsen je ook te ontspannen, en zorgt daardoor voor minder stress. Zo kun je dus echt even tot rust komen op de fiets.