/5 tips voor het opbouwen van je conditie met fietsen
5 tips opbouwen conditie fietsen

5 tips voor het opbouwen van je conditie met fietsen

Nederland staat bekend om haar goede voorzieningen met betrekking tot fietsen. Fietsen zit in ons bloed. Al vanaf jongs af aan worden we gestimuleerd om te fietsen. Ben jij dol op fietsen en wil jij graag je conditie opbouwen? Dan hebben we goed nieuws! Fietsen is een uitstekend middel om in vorm te komen en de weerstand en conditie een flinke boost te geven. Een wielrenfiets is hierbij niet alleen een prettig vervoersmiddel, maar ook je beste vriend als je op weg bent naar een gezondere levensstijl. Met de volgende 5 tips blijf jij fit op je favoriete vervoersmiddel.

1.         Begin met een weldoordacht trainingsschema

Als je je conditie wilt verbeteren met fietsen, is het aan te raden om een weldoordacht trainingsschema op te stellen. Begin met relatief korte ritten en bouw dit langzaam op. Varieer continu met de lengte en de moeilijkheidsgraad van de tochten. Begin bijvoorbeeld met een ritje van 30 minuten op een vlakke ondergrond en breid dit uit naar een uur op een heuvelachtig landschap. Onderweg heb je volop kans om je conditie op te bouwen en de spieren te trainen.

vlakke ondergrond fietsen

2.         Voedingsschema

Bij een trainingsschema hoort natuurlijk ook de juiste voeding. Kies voor voedingswaren die energie geven. Denk bijvoorbeeld aan bananen of bruin brood. Deze geven het lichaam een flinke boost en zorgen ervoor dat je lange ritten beter volhoudt. Ga je op pad voor een uitdagende fietstocht? Zorg er dan ook voor dat je altijd een bidon met vers water tot je beschikking hebt. Zo voorkom je uitdroging en stimuleer je je lichaam om beter te presteren.

3.         Laat je informeren bij een speciaalzaak

Het is uiteraard wel belangrijk om over de juiste fiets te beschikken. Zeker als je van plan bent om deze veelvuldig te gebruiken. De kwaliteitsverschillen zijn bij fietsen zeer uiteenlopend. Kies daarom voor een kwalitatieve fietsenwinkel en laat je goed informeren. Met een geschikt voertuig is de kans groter dat je de door jou gestelde doelen behaald.

4.         Begin klein

Blijf wel realistisch als je een trainingsschema opstelt. 5 keer per week een uur fietsen is niet voor iedereen haalbaar, zeker als je dit niet gewend bent. Je kunt daarom beter klein beginnen en het schema telkens uitbreiden. Zo voorkom je overbelaste spieren en is het eenvoudiger om de conditie op te bouwen. Hou tevens in je achterhoofd dat je hier veel tijd in moet investeren. Als je fulltime werkt is het vaak lastig om tijd in te plannen voor een fietstocht. Voorkom teleurstellingen en plan enkel ritten in als dit ook daadwerkelijk mogelijk is.

Extra tip: ga, indien mogelijk, met de fiets naar het werk. Zo sla je twee vliegen in één klap en bouw je sneller je conditie op.

5.         Plezier

Werken aan de conditie moet wel leuk blijven. Als je geen plezier hebt in de fietstochten, is de kans groot dat je je goede voornemens snel laat schieten. Plan daarom leuke uitjes en voel je niet verplicht om het trainingsschema iedere week te voltooien. Plezier hebben in wat je doet is nog veel belangrijker! Dat zorgt ervoor dat je je doel eenvoudiger kunt behalen.