/Alles wat je moet weten over magnesium
magnesium

Alles wat je moet weten over magnesium

Je lichaam heeft een dagelijkse hoeveelheid van verschillende vitamines en mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. Soms is het niet mogelijk om genoeg uit je voeding te halen. In deze gevallen is het verstandig om te kiezen voor supplementen. In Nederland lijdt ongeveer 60% van de bevolking aan een magnesiumtekort. Vaak zonder dat ze dit zelf door hebben. Uit onderzoek blijkt dat wel 80% van de Amerikanen last heeft van een magnesiumtekort. Om dit te vertalen naar de Nederlanders is het misschien zelfs wel te optimistisch om te geloven dat 40% van de Nederlanders over een goed magnesiumgehalte beschikt. Magnesium kopen kan dan ook zeker geen kwaad als je besluit om tot een gezondere levensstijl over te gaan. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over magnesium.

magnesium kopen

Symptomen van een magnesiumtekort

Het gevaarlijke van een magnesiumtekort is dat je dit eigenlijk pas echt zelf gaat merken als het te laat is. Als je echt klachten gaat ondervinden is er vaak al sprake van een zeer zwaar magnesiumtekort. De volgende symptomen kunnen wijzen op een magnesiumtekort. In deze gevallen raden wij aan om contact op te nemen met een arts. Deze kan eventuele fysieke oorzaken uitsluiten en met een bloedonderzoek bepalen of je daadwerkelijk last hebt van een tekort aan magnesium:

  • Spierkrampen: dit is misschien wel het bekendste symptoom van een magnesiumtekort. Heb je in bed vaak last van plotselinge spierkrampen en schrik je dikwijls wakker van kramp in de kuit of voeten? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met een magnesiumtekort.
  • Constipatie
  • Restless legs: niet iedereen is bekend met het fenomeen van restless legs. Toch ervaren veel mensen klachten die hier mee te maken hebben. Bij restless legs krijg je enorm veel last van je benen als je lichaam tot rust komt. Ze geven je het gevoel dat je moet blijven bewegen en dat kan als zeer onprettig worden ervaren in ruststand.
  • Onrust, depressie en vermoeidheid
  • Constipatie

Magnesiumtekort komt tevens vaak voor bij zwangere vrouwen. Zij doen er goed aan om vitaminesupplementen te slikken om zo niet alleen voldoende vitamines en mineralen voor het kleintje tot zich te nemen, maar ook om hun eigen lichaam en geest gezond te houden.

Waarom lijden enorm veel Nederlanders aan tekorten?

Voor mensen die enorm goed letten op gezond en gevarieerd eten is het vaak moeilijk om te horen dat hun klachten te wijten zijn aan een magnesiumtekort. Ze snappen simpelweg niet hoe dit mogelijk is bij een gezond dieet. Allereerst is het belangrijk om jezelf dit niet kwalijk te nemen. Nederland beschikt over grond met een kleine hoeveelheid magnesium. Dit mineraal is zo schaars in de Nederlandse grond dat de kans klein is dat je voldoende binnenkrijgt met voedingsmiddelen alleen. Bovendien zal het lichaam door het gebruik van frisdranken, eten uit doosjes en zakjes, suikers en chemicaliën ervoor zorgen dat de hoeveelheid magnesium ook weer snel het lichaam uit wordt gewerkt. Dit resulteert in vage klachten die veroorzaakt worden door een tekort aan magnesium. Je doet er dan ook goed aan om een gezond en gevarieerd voedingspatroon te combineren met magnesiumsupplementen.