/Fietsen met het hele gezin? 3 praktische tips om het leuk én veilig te houden!
Fietsen met het hele gezin? 3 praktische tips om het leuk én veilig te houden!

Fietsen met het hele gezin? 3 praktische tips om het leuk én veilig te houden!

Fietsen met het hele gezin is een geweldige manier om wat extra vrije tijd samen door te brengen. Bovendien is het ook nog erg gezond. Uit verschillende onderzoeken is de afgelopen jaren gebleken dat met name kinderen minder zijn gaan bewegen en minder buiten komen. Dit heeft met name met de digitale ontwikkelingen te maken, maar ook met het feit dat ouders veel drukker zijn. Daarom is het een wijs besluit om in de weekenden wat vaker met z’n allen de fiets te pakken. Ook voor jonge kinderen die achter- of voorop worden vervoerd, doet deze buitenlucht goed. Daarnaast geniet je zo zelf ook nog eens van de nodige beweging. Kortom: fietsen met het heel gezin is niet alleen heel leuk, maar ook nog eens super gezond.

Dan is natuurlijk wel een belangrijk uitgangspunt dat de kinderen het naar hun zin hebben. En daar ligt vaak het grootste dilemma. Kinderen die afhankelijk van hun leeftijd al stukken meefietsen, kunnen dit wellicht nog niet zo lang volhouden. En kinderen achter- of voorop de fiets vervelen zich misschien snel. Kan jij wel wat hulp gebruiken om een fietsuitje met het heel gezin leuk én veilig te houden? Hier volgen 3 praktische tips om jullie letterlijk op weg te helpen.

1.    Koop een goede kinderfiets

Is je kind al oud genoeg om zelfstandig mee te fietsen? Dan is het belangrijk om in een goede en kwalitatieve kinderfiets te investeren. Zelf rij je waarschijnlijk ook een stuk lekkerder op een goede fiets. Dit geldt uiteraard ook voor je kind. Ga daarom samen op zoek naar de juiste fiets en maak je kind enthousiast over fietsen. Hoe enthousiaster hij is over zijn fiets, hoe sneller hij of zij bereid is om mee op pad te gaan. Let er ook op dat je nooit een fiets op de groei koopt. Dit is een veelgemaakte fout, maar allesbehalve handig. Een te grote of een te kleine fiets kan voor lelijke ongevallen zorgen. Kies daarom voor een fiets de past bij de lichaamslengte van je kind. Zo fietst hij of zij een stuk prettiger en is de veiligheid gewaarborgd.

2.    Bouw het langzaam op

Wanneer je nog nooit echt verre afstanden met je kind hebt gereden, dan is het belangrijk dat je de tijdsduur van het fietsen langzaam opbouwt. Verwacht niet dat jullie direct een uur kunnen rijden, maar begin met een kwartier en bouw dit telkens op. Je zal zien dat het je kind steeds makkelijker af zal gaan. Ben je van plan een langere rit te maken? Neem dan voldoende pauzes en neem tevens wat lekkers mee. Goed voor de energie én het humeur.

3.    Rij naar een leuke locatie

Het is voor kinderen vaak niet te begrijpen wat er nou leuk is aan een rondje rijden. Daarom is het verstandig om je kind iets in het vooruitzicht te stellen. Vertel bijvoorbeeld dat jullie samen naar een nieuwe speeltuin gaan fietsen of dat hij op het eind een ijsje uit mag zoeken. Hierdoor vind je kind het steeds leuker om samen te fietsen en leren jullie samen te genieten van deze tijd.