/Gezonder leven met etherische oliën

Gezonder leven met etherische oliën

Etherische oliën zijn de afgelopen jaren ontzettend populair geworden in ons land. Tegenwoordig vind je tientallen webshops en winkels die deze natuurproducten verkopen. Ook een aroma diffuser kopen is tegenwoordig helemaal niet zo lastig meer. Je loopt de eerste de beste winkel binnen en je hebt keuze uit een breed scala aan stijlvolle diffusers. We zijn op de hoogte van de populariteit van dit product, maar snappen vaak niet waarom. We horen enkel iets over heerlijke luchtjes in huis en begrijpen niet wat hier zo bijzonder aan is. Maar wist je ook dat etherische oliën bijdragen aan een gezonder en energiek leven? In deze blog leggen we uit hoe dat komt.

Aromatherapie met etherische oliën

Etherische oliën worden gebruikt als aromatherapie. Het is dan ook niet vreemd dat je ze vaak ziet bij massagesalons, spa’s of meditatiepraktijken. Het is een manier om lichaam en geest tot rust te brengen. Hiermee wordt er ingespeeld op de noodzaak om alle zintuigen van het menselijk lichaam te stimuleren. Vaak wordt het reukorgaan vergeten, dit terwijl deze juist ontzettend belangrijk is voor onze herinneringen en geluksgevoelens. Ons lichaam heeft een slimme manier bedacht om bijzondere gebeurtenissen in onze hersenen te graveren. Door middel van reuk, zien en gehoor kunnen we plotseling weer teruggebracht worden naar deze gebeurtenis. Dit kan zowel gaan om goede gebeurtenissen, bij het ruiken van kaneel, denk je direct aan de appeltaart van je grootmoeder en voel je je geborgen en blij, maar ook om trauma’s uit het verleden. Bij aromatherapie worden goede herinneringen opgeroepen door middel van geuren. Hierop zal het lichaam reageren door gelukshormonen af te geven.

aroma diffuser 150 ml

Lekker slapen

We weten allemaal hoe belangrijk slapen is voor de gezondheid. Slecht slapen kan bijdragen aan een slecht metabolisme met overgewicht tot gevolg, kan depressieve gevoelens veroorzaken en de weerstand verlagen. Je lichaam heeft slaap nodig om zich te kunnen ‘resetten’. Daarna werken de zogenaamde systemen weer helemaal goed en dat draagt bij aan een betere gezondheid. Goed slapen klinkt als iets vanzelfsprekend, maar is dit zeker niet. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders kampen met onrustige en korte nachten. Dit heeft dikwijls te maken met onze eigen levensstijl. We hebben onwijs drukke agenda’s, proberen zoveel mogelijk te presteren en geven het lichaam geen rust. Dit resulteert in een overvol lichaam en geest. Etherische oliën worden in sommige landen door de huisarts voorgeschreven als behandeling tegen onrustig slapen. Vooral lavendel doet het erg goed in de slaapkamer. Deze olie helpt niet alleen bij het creëren van een ontspannen atmosfeer en het stoppen van piekergedachtes, maar helpt het lichaam ook om in één keer door te slapen. Hierdoor word je een stuk uitgeruster wakker elke ochtend.gezonder slapen

Vermindert vermoeidheidsklachten

Er zijn van die dagen dat je het liefst direct weer terug in bed kruipt. Op dat moment wil je echt niet denken aan een nieuwe werkdag of een momentje om te gaan sporten. Je wilt enkel met een bak chips, frisdrank en een kleedje op de bank zitten. Door middel van etherische oliën geef jij lichaam en geest een flinke oppepper. Vermoeidheidsklachten worden direct de kiem in gesmoord en je hebt weer kracht voor de rest van de dag. Dit wetende, is het niet gek dat steeds meer werkgevers gebruik maken van etherische oliën op de werkvloer.