/Het belang van een goede sportdiëtist

Het belang van een goede sportdiëtist

Een sportdiëtist is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met voeding en sport. Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een sportdiëtist. Als je bijvoorbeeld geregeld last hebt van pijn of blessures na een zware training en je niet weet hoe je de hersteltijd moet verminderen. Ook als je je figuur in shape wilt krijgen door de combinatie van sporten en een gezonde voedingspatroon is het inschakelen van een sportdiëtiste de perfecte keuze. Wist je trouwens dat je een gezonde voedingspatroon kan gebruiken om je sportieve doelen sneller te behalen? Maar wat kan een sportdiëtist eigenlijk precies voor je betekenen? In dit artikel leggen we uit wat een sportdiëtiste doet en met welke problemen je daar terecht kan.

 

Wat doet een sportdiëtist?

Veel mensen hebben al moeite met de vraag: wat is een diëtist?, laat staan dat ze weten wat een sportdiëtist precies doet. De eerste taak van een sportdiëtist is om in kaart te brengen wat jouw precieze voedingspatroon is en waar het eventueel aan schort. Hij kijkt naar de hoeveelheid vitamines en mineralen die je dagelijks tot je neemt en berekend hoeveel je nodig hebt voor een gezonde levensstijl in combinatie met het sporten. Hierbij is het vooral belangrijk of je wel voldoende belangrijke stoffen binnen krijgt die het herstel van je spieren vergroten. Als dit niet het geval is heb je een grotere kans op blessures en langdurige uitval na een sportsessie. Dat wil je uiteraard voorkomen. Vervolgens wordt er een plan opgesteld om eventuele tekorten of overschotten aan te passen op je huidige levensstijl. Hierbij wordt er precies aan jou gevraagd wat je dagindeling is en wat je uiteindelijk voor sportieve doeleinden hebt gesteld. Terwijl de sportdiëtist hier allemaal rekening mee houdt, zal hij met een plan van aanpak komen.

 

Met welke problemen kan ik bij de sportdiëtist terecht?

 

Je kan met ontzettend veel vragen en ‘problemen’ bij een sportdiëtist terecht. Wij hebben de belangrijkste voor jou op een rijtje gezet:

  • Hoe bereik ik betere sportresultaten door mijn voedingspatroon aan te passen?
  • Is het echt nodig om extra vitamines en mineralen tot mij te nemen?
  • Hoe houd ik trainingen langer en beter vol?
  • Wat heb ik nodig voor meer spieropbouw?

Met al deze vragen en meer kan jij terecht bij een sportdiëtiste. Weet je niet zo goed of de vraag die jij hebt ook past in zijn of haar werkzaamheden? Ga dan eerst bij je zelf na of het voedings- en sport gerelateerd is? Kan je hier volmondig ‘ja’ op antwoorden? Dan is een bezoekje aan de sportdiëtist een goede keuze.

 

Is er sprake van een vergoeding?

 

Nu je weet wat het belang is van een goede sportdiëtiste is het ook belangrijk om na te gaan hoeveel dit je gaat kosten. In sommige gevallen wordt de sportdiëtist gewoon vergoed door je zorgverzekering, dit is voornamelijk als er sprake is van een medische noodzaak. Het is wel aan te raden om eerst je polis te checken of een bezoekje aan de sportdiëtist af gaat van je eigen risico.