/Wat is een diëtist?

Wat is een diëtist?

Wat is een diëtist eigenlijk? Dat is wat veel mensen zich afvragen als ze horen dat ze hier beter heen kunnen met hun vragen. Simpel gezegd is een diëtist een deskundige die zich gespecialiseerd heeft op het gebied van voeding en gezond leven. Veel mensen komen naar de diëtist met vragen over hun voedingspatroon en met klachten gerelateerd aan een slechte gezondheid. Een diëtist neemt samen met jou onder de loep waar het misgaat en hoe dit op te lossen is doormiddel van kleine (of grote) veranderingen in je huidige voedingspatroon en dagindeling. Wat is een diëtist en wat kan deze voor je betekenen? Wij leggen het nog eens haarfijn uit in dit artikel.

Wat is een diëtist?: wat doet deze deskundige eigenlijk?

Voor veel mensen is een diëtist een vaag begrip. Als het woord diëtist valt bij de huisarts zullen er dan ook direct vraagtekens in je ogen ontstaan. Want wat is een diëtist eigenlijk en wat kan deze deskundige voor jou betekenen? Allereerst moeten we stellen dat je een diëtist nooit kan verwarren met een sportdiëtist. Een sportdiëtist is iemand die zich niet alleen bezig houdt met een gezond voedingspatroon, maar dit ook afstemt op je sportdoelen. Deze houdt zich dus vooral bezig met het opbouwen van spiermassa en je spieren stimuleren om zich sneller te herstellen. Een diëtist kan daar niet bij helpen. Maar wat doet deze dan wel?

  • Het komt geregeld voor dat je wordt doorgestuurd naar een diëtiste als je last hebt van vitaminetekorten, een te hoge bloeddruk, overgewicht of diabetes type 1 of 2. Zodra je gezondheid te wensen overlaat kan de huisarts je doorsturen naar iemand die je kan helpen om je voedingspatroon in kaart te brengen en daar waar nodig veranderingen aan te brengen: een diëtist.
  • De diëtist zal onderzoek verrichten om te bepalen welke voeding precies aansluit op jouw behandeling.
  • Wat is een diëtist en wat kan deze betekenen bij zwaar overgewicht? Mensen met overgewicht weten vaak precies waar het misgaat en wat hun valkuilen zijn. Er echt iets aan doen is vaak een tweede. Bij een diëtist kan je vrijuit praten over alles wat er in jouw ogen niet goed gaat tijdens een dieet en waar de valkuilen liggen als je zelf weer een gezonde voedingspatroon aan moet houden. Een diëtist helpt je om niet meer in dezelfde kuilen te trappen en geeft je advies om je gezonde patroon te behouden.

Wat is een diëtist en wat zijn haar taken?

De belangrijkste taak die een diëtist heeft is om je te helpen bij het aannemen en houden van een gezond voedingspatroon. Toch is dat niet het enige wat zij moet doen. Ze worden getraind om dankzij hun medische kennis en ervaring ook overige informatie aan je verschaffen. En misschien nog wel een belangrijkere taak voor de diëtist is om ten alle tijden goed naar jou te luisteren. Niet alleen om zo het probleem makkelijker in kaart te brengen, maar ook om persoonlijke voorkeuren te gebruiken tijdens het opstellen van een dieet. Zij weten immers ook dat een dieet alleen vol te houden is als het eten niet alleen gezond, maar ook nog eens lekker is en aansluit op je behoeftes.