/Het effect van soft drugs en alcohol op je gezondheid
Het effect van soft drugs en alcohol op je gezondheid

Het effect van soft drugs en alcohol op je gezondheid

We weten allemaal dat alcohol drinken en drugs gebruiken niet goed is voor de gezondheid. Toch wordt het stiekem nog best vaak gedaan. Voor met name jongeren is de gemiddelde zaterdag niet compleet zonder een ‘jointje’ en een glaasje alcohol. Al snel wordt dit een gewoonte. Ook veel volwassenen maken zich hier nog vaak schuldig aan. Hoewel we dan vaker alcohol drinkers dan drugsgebruikers zien. Beiden zijn echter even slecht. Zeker wanneer deze overmatig worden gebruikt.

Hoewel soft drugs en alcohol legaal zijn in Nederland, heeft dit door de jaren heen de gezondheidszorg flink belast. Elk jaar weer komen mensen in aanmerking voor een direct opname afkickkliniek om snel af te kicken en behandeld te worden voor hun verslaving. Ook alcoholverslavingen nemen met het jaar toe. Gelegaliseerd of niet, goed is het niet voor de gezondheid.

Ben jij benieuwd wat een enkele keer soft drugs en alcohol al kan doen voor jouw lichaam? Lees dan snel verder.

Gevolgen voor de hersenen

De hersenen reageren verreweg het sterkst op drugs- en alcoholgebruik. Het meest bekende effect van overmatig alcoholgebruik is de ziekte van Korsakov. Hierbij is een ernstige vorm van hersenschade ontstaan. De gevolgen van Korsakov komen sterk overeen met de ziekte van Alzheimer. Echter, bij de ziekte van Alzheimer ligt doorgaans een genetische oorzaak ten grondslag. Dit terwijl de ziekte van Korsakov ontstaat door overmatig drankgebruik. Symptomen zijn: moeite om personen te herkennen (ook mensen die hun heel dierbaar zijn), geheugenverlies, moeite om woorden te vormen en problemen met het herkennen van tijd en plaats. Zo kunnen ze gebeurtenissen niet meer in een chronologische volgorde plaatsen.

Nog een bekend fenomeen bij drugsgebruik is het ontstaan van een psychose. Echter, een psychose komt enkel voor bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Dit is meestal genetisch bepaald. Dit maakt het tegelijkertijd ongelooflijk spannend. Een psychose kan – zeker bij iemand die hier enorm gevoelig voor is – na één keer (soft)drugsgebruik al ontstaan. Het idee dat enkel mensen in een afkickkliniek hiermee te dealen hebben is dus totaal ongegrond. Een psychose kan iedereen overkomen.

Slecht gebit

Overmatig drugs- en alcoholgebruik kan tevens van invloed zijn op het gebit. Zo zien we dat mensen bij bepaalde drugsoorten eerder gaan knarsetanden en tegelijkertijd minder speeksel aanmaken. Speeksel dient ter bescherming van de tanden. Hierdoor is de kans groter dat het gebit aangetast wordt. Ook alcohol is slecht voor de tanden. Alcohol beschadigt namelijk het glazuur van de tanden. Dit is de harde laag die bijvoorbeeld ook ter bescherming dient tegen gaatjes. Ook bij eventueel veel overgeven door alcoholgebruik kunnen de tanden onomkeerbaar beschadigd raken.

Lever

De lever dient als natuurlijke filter van het lichaam. Het verwijdert alle niet-lichaamseigen stoffen en voorkomt zo extra gezondheidsrisico’s. Dit kan echter niet oneindig worden gedaan. Met sommige stoffen heeft de lever namelijk meer moeite. Dat zien we met name bij het drinken van alcohol. Bij overmatig alcoholgebruik kan de lever ernstig beschadigd raken. Gevolg is veel pijn, misselijkheid, braken en bij langdurig gebruik zelfs geelzien en levercirrose. Ook hebben zware drinkers meer kans op leverkanker. Sommige soorten drugs hebben hetzelfde effect op de lever.