/Het is bewezen: motorrijden goed voor de gezondheid!
motorrijden gezod

Het is bewezen: motorrijden goed voor de gezondheid!

Dat motorrijden ontzettend leuk en ontspannend is wist jij natuurlijk al. Maar wist je ook dat motorrijden heel goed voor de algehele gezondheid kan zijn? Dat geeft je dus genoeg reden om toch die motogadget onderdelen in huis te halen en jouw motorfiets een ware make-over te geven. Geen geklaagd meer van de buren of je partner, want jij hebt een goede reden. Onderzoek heeft namelijk bewezen: motorrijden is goed voor de gezondheid! Hoe dat zit, lees je in dit artikel.

Er zijn de afgelopen jaren ontzettend veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen motorrijden en de algehele gezondheid. Uit verschillende onderzoeken was al eerder gebleken dat motorrijders hun leven veel leuker vinden dan voordat ze motor konden rijden. Een goede indicatie dat motorrijden in elk geval voor de mentale gezondheid veel betekent. Maar hoe komt dit precies? En kunnen we ook nog van voordelen voor de fysieke gezondheid profiteren?

Meer calorieën verbranden

Het is een feit dat je de gehele dag door calorieën verbrandt. Of je nu languit op de bank ligt of aan het hardlopen bent. Natuurlijk zal je bij de ene activiteit meer calorieën verbranden dan bij de ander. Maar wist je dat je op de motorfiets minimaal veertig calorieën per uur meer verbrandt dan als je in de auto zit? Dit komt omdat je lichaamshouding veel actiever is dan in de auto. En hoewel dat weinig lijkt is het toch weer mooi meegenomen bij een lange rit.

Geestelijk inspannend

Iedere motorrijder zal beamen dat motorrijden geestelijk zeer inspannend is. Je hersenen moeten continu actief zijn en je gedachtes mogen geen moment afdwalen van het verkeer. Je bent als motorrijder namelijk zeer kwetsbaar. Wanneer jij niet goed oplet, ziet een automobilist je al gauw over het oog. Met alle vreselijke gevolgen van dien. Doordat je over een enorm verkeersinzicht moet beschikken zal je ook merken dat alledaagse beslommeringen naar de achtergrond verdwijnen. Tijdens het motorrijden kun jij je volledig concentreren op de weg, jouw favoriete tweewieler en de wind die langs je huid raast.

Motor knipperlichten van Caferacerwebshop uit en gassen maar. Hierdoor kom je ondanks de enorme inspanning toch weer een beetje aan ontspanning toe. Je kunt de dagelijkse stress even op een laag pitje zetten. En laten we eerlijk zijn, in een stressvolle periode is dat meer dan welkom.

Minder cortisol in het bloed

Uit onderzoek, gefinancierd door de grote Harley-Davidson, is inmiddels gebleken dat de hersenactiviteiten en het algehele lichamelijk welzijn tijdens het motorrijden spectaculair zijn. Een uurtje motorrijden stond gelijk aan een lichte work-out. Hoewel de calorieën die verbrand worden wellicht een beetje tegenvallen, heeft deze work-out wel een aantal andere voordelen. Zo blijkt dat de hartslag licht verhoogd, vergelijkbaar met het doen van een work-out, en vermindert de hoeveelheid cortisol, een stresshormoon, enorm. Hierdoor is het geen wonder dat je je een stuk relaxter voelt wanneer je van de motorfiets afstapt. Hetzelfde gevoel wat je ervaart wanneer je een tijdje naar de sportschool bent geweest.

Ook op de lange termijn heeft motorrijden positieve gevolgen voor de gezondheid. Een lagere bloeddruk, minder kans op hart- en vaatziektes, enzovoorts. Kortom: motorrijden is écht gezond!