/Hoe kan neurofeedback je helpen?
Hoe kan neurofeedback je helpen

Hoe kan neurofeedback je helpen?

Indien je zelf interesse hebt in neurofeedback dan ben je zeker niet de enige. De laatste tijd zijn er namelijk veel mensen die interesse hebben in deze speciale behandelmethode. We zien dat lang nog niet iedereen weet wat neurofeedback is en waar neurofeedback je eigenlijk mee kan helpen. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben we vandaag het een en ander voor je verzameld. Het is dan ook geen verkeerd idee om dit artikel even goed door te nemen om erachter te komen in welk opzicht neurofeedback je kan helpen.

De werking van neurofeedback

Neurofeedback is een speciale training voor je hersenen. De hersenen hebben een bepaalde soort hersengolfactiviteit nodig om optimaal te kunnen functioneren. Neurofeedback werkt in de wijze dat deze behandeling de elektrische activiteit van je hersenen kan veranderen. Het is een niet-invasieve behandeling die je kan helpen met verschillende soorten klachten. Er wordt eigenlijk altijd gebruik gemaakt van EEG-sensoren die je hersengolven monitoren. Alle data komt op een computer terecht die je laat zien wat er plaatsvindt in de hersenen.

Wanneer je hersengolven niet optimaal werken krijg  je te maken met negatieve feedback. Dit vertelt je hersenen dat er iets uit balans is. Je hersenen gaan vervolgens op zoek naar hetgeen ze kunnen veranderen om hier vanaf te komen. In de loop van een neurofeedbacktrainingsprogramma leren je hersenen erg veel van deze feedback. Dit kan blijvende structurele veranderingen in je hersenen teweeg brengen. De hersenen werken op deze manier beter dan voorheen.

Effectief voor ADHD en andere mentale klachten

Hersenen kunnen getraind worden door middel van neurofeedback. Dit houdt dan ook gelijk dat deze behandeling geschikt is voor heel veel verschillende mensen. Neurofeedback is bijvoorbeeld geschikt voor iedereen met slaapproblemen, concentratieproblemen en problemen met impulsiviteit.

Er is uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan om aan te tonen dat neurofeedback effectief is bij het verminderen van de klachten die gepaard gaan bij ADHD en ADD. Neurofeedback is een veilige behandeling voor het verminderen van deze symptomen en kan een alternatief of effectieve aanvulling zijn op medicatie. Hopelijk weet je door het bovenstaande beter wat neurofeedback is en waar het eigenlijk voor gebruikt wordt. Mocht je zelf ook bepaalde mentale klachten ondervinden dan is de kans groot dat ook jij veel voordeel kan halen uit een behandeling met neurofeedback