/Medische acceptatieproces bij afsluiten uitvaartverzekering
Medische acceptatieproces bij afsluiten uitvaartverzekering

Medische acceptatieproces bij afsluiten uitvaartverzekering

Medische acceptatie wordt veelvuldig genoemd in de wereld van de uitvaartverzekering. Of je aanvraag voor de verzekering wordt geaccepteerd, hangt van enkele factoren af. Hierbij kan het voorkomen dat je aanvraag via Zorgvaart door je medische toestand niet wordt geaccepteerd.

Een uitvaartverzekeraar wilt immers zekerheid hebben dat ze door het betaalde maandelijkse tarief een redelijk bedrag kunnen uitkeren, zonder dat ze zelf schade oplopen.

Wanneer jouw gezondheidstoestand de levensverwachting kan beperken, heeft de uitvaartverzekeraar het recht om de verzekering niet toe te kennen. Wil je er zeker van zijn dat je geaccepteerd wordt, zorg er dan voor dat jouw gezondheid op pijl is.

Het komt echter ook voor dat je wel recht hebt op een uitvaartverzekering, maar dat er aanvullende voorwaarden worden gesteld. Vaak gaat het hierbij om zogenaamde carenzjaren.

Wanneer je akkoord gaat met een verhoogd aantal carenzjaren, zal je gewoon toegelaten worden tot de uitvaartverzekering. Maar wat betekent dit precies? En wat wordt er uitgekeerd bij vroegtijdig overlijden?

Medische acceptatie afgekeurd

In sommige gevallen is het mogelijk dat de opgegeven gezondheidsverklaring niet wordt geaccepteerd. Bijvoorbeeld wanneer je de gezondheidsvragen van Dela beantwoordt. Dit betekent echter niet direct dat je helemaal niet meer verzekerd kunt worden.

Wanneer je contact op neemt met de desbetreffende verzekeraar, is het meestal mogelijk om de verzekering alsnog af te sluiten. Hierbij zal er wel sprake zijn van een verhoging van de carenzjaren. In de polis staat vermeldt hoeveel carenzjaren gehanteerd moeten worden, voordat je recht hebt op een volledige uitkering.

Wat verstaan we onder carenzjaren?

Voor mensen die niet bekend zijn met gezondheidsproblematiek, laat de benaming carenzjaren waarschijnlijk geen belletje rinkelen. De kans dat hun uitvaartverzekering wordt afgekeurd op gezondheidsredenen is uiteraard gering. Voor hen leggen wij het graag nog even beknopt uit.

Carenzjaren worden gesteld als de gezondheidstoestand van de te verzekeren persoon onzeker is. De persoon in kwestie moet voor enkele jaren uitvaartkosten betalen, voordat deze in aanmerking komt voor een vergoeding. Wanneer deze persoon vroegtijdig overlijdt, hoeft de verzekeraar niets of slechts een klein gedeelte uit te keren.

Met carenzjaren proberen uitvaartverzekeraars de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Iedere verzekeraar zal een levensbedreigende aandoening als risicofactor beschouwen. Maar om mensen niet direct te weigeren, hebben zij carenzjaren ingevoerd. Zo dekt de verzekeraar zich in tegen te nemen risico’s en kunnen mensen gewoon van verzekering worden voorzien.

Wanneer een verzekeraar bijvoorbeeld 5 carenzjaren hanteert, hoeven zij helemaal niets of slechts een kleine hoeveelheid geld uit te keren bij vroegtijdig overlijden. Check hierbij altijd eerst de voorwaarden in de polis. De verzekeraar is wel altijd verplicht om de premie terug te betalen aan de nabestaanden. Het is belangrijk dat je als nabestaande goed op de hoogte bent van de voorwaarden binnen de uitvaartverzekering. Dit kan een hoop kosten besparen!

Wanneer je langer leeft dan de gestelde carenzjaren, is de verzekeraar verplicht om het heel bedrag uit te keren bij overlijden. Zelfs al zijn de carenzjaren nog maar net verstreken.

Medische acceptatie bij chronische ziektes

Wanner je lijdt aan een chronische ziekte, kan dit nog best wel eens roet in het eten gooien. Een uitvaartverzekeraar is niet verplicht om je in die gezondheidstoestand toe te laten en mag bovendien de carenzjaren flink verhogen.

Bovendien kunnen zij ervoor kiezen om je premie drastisch te verhogen. Als je te maken hebt met de gevolgen van een chronische ziekte, is het belangrijk dat je de verschillende uitvaartverzekeringen goed vergelijkt.

De ene uitvaartverzekeraar gaat anders om met jouw ziekte dan de andere. Ook de hoeveelheid risico’s die ze aan een bepaalde ziekte verbinden kan verschillend zijn. Doe daarom goed research, alvorens je een definitieve beslissing maakt.