/Wanneer wandelen met inlegzolen?
wanneer wandelen met inlegzolen

Wanneer wandelen met inlegzolen?

In vrijwel iedere wandelschoen wordt er gebruik gemaakt van inlegzolen. Deze komen echter in verschillende soorten en maten. Naast de standaard inlegzool zijn er ook zolen die gericht zijn op extra ondersteuning bij gezondheidsproblematiek. Goed schoeisel is belangrijk voor iedere wandelaar. Vergelijk het maar eens met de banden van je auto of fiets, deze zijn van essentieel belang voor een goed en veilig vervoersmiddel. Bij een wandelaar vervullen de voeten deze functie. Het is dan ook belangrijk om je voeten goed te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Daarom komen inlegzolen voor wandelschoenen goed van pas. Maar waar let je op bij de aanschaf van inlegzolen?

De zolen van een wandelschoen staan continu in verbinding met de grond waar je op loopt. Goed schoeisel is heel belangrijk, dat weet iedere wandelaar. Toch wordt de binnenzool vaak vergeten. Desalniettemin vervult deze wel een aantal functies die van essentieel belang zijn voor een gezonde wandeling. Inlegzolen hebben meerdere functies, wij zetten ze hieronder op een rijtje:

  • Extra comfort tijdens een lange wandeling.
  • Natuurlijke ondersteuning van de voet: een kwalitatieve inlegzool zal zich vormen naar de voet. Hierdoor profiteer je van een natuurlijke houding tijdens het wandelen. Problematiek aan de voeten wordt zo voorkomen.
  • Vochtabsorptie
  • Demping: tijdens het wandelen krijgen de voeten continu te maken met schokken van buitenaf. Dit kan beschadigingen aan het voetbed veroorzaken. Dankzij een goede demping is dit probleem verleden tijd.
  • Bij smalle voeten zorgen inlegzolen voor meer vulling in de schoen. Als de voet niet kan bewegen in een schoen, zal deze comfortabeler zitten en verklein je de kans op ongemakken tijdens het wandelen. 

Materialen

Iedere wandelschoen wordt geleverd met een speciale inlegzool. Je zal denken dat dit voldoende is om goede wandelingen te maken. In de realiteit blijkt dit echter niet altijd te kloppen. De binnenzolen zorgen vooral voor comfort. Als je op zoek bent naar extra ondersteuning of bescherming zijn deze zolen niet toereikend genoeg. Bij de aanschaf van inlegzolen is het belangrijk om aan de omstandigheden tijdens de wandelingen te denken. Ook persoonlijke wensen komen aan bod. Er zijn meerdere materialen die verschillende functies kunnen vervullen. Als je vaak wandelt tijdens de wintermaanden is het belangrijk dat je kiest voor een materiaal dat de voeten goed warm houden, denk bijvoorbeeld aan wollen zolen of zolen met een aluminium onderkant.

Heb je snel last van zweetvoeten en vind je dit ontzettend vervelend? Dan bestaan er ook inleg- en steunzolen die nare luchtjes tegen gaan. Zo zijn inlegzolen van cederhout zeer geschikt om de voeten en schoenen fris te houden, zelfs na een lange wandeling. Hierbij geldt vooral dat de vochtabsorptie goed moet zijn.

Wandel je vaak op ruig terrein? Dan worden de voeten continu zwaar belast. Door de zware schokken van het terrein kunnen de voeten beschadigen. In dat geval is het raadzaam om voor dikkere inlegzolen te kiezen. Deze zorgen voor voldoende demping tussen de voet en de grond, waardoor deze minder snel beschadigd raken door invloeden van buitenaf.