/Wat is artrose en wat zijn de symptomen?
Wat is artrose en wat zijn de symptomen

Wat is artrose en wat zijn de symptomen?

Artrose is een veel voorkomende gewrichtsaandoening die veroorzaakt wordt door slijtage van kraakbeen. Vooral veel oudere mensen kampen met artrose. Toch is het ook mogelijk dat jongere mensen deze aandoening krijgen wanneer zij bijvoorbeeld weinig bewegen. Omdat artrose veel voorkomt in de samenleving, is het handig om te weten wat de symptomen zijn. Lees dus verder als je meer wilt weten over hoe je artrose kunt herkennen. 

Artrose in handen

Artrose in handen is de meest voorkomende artrose. Bijna iedereen boven de 55 heeft handartrose, maar de meesten hebben geen klachten en dus niet door dat ze daadwerkelijk handartrose hebben. Toch zijn er redelijk wat mensen die wel klachten ervaren. Zo kunnen de gewrichten in de pols en in de hand stijf gaan worden of pijn gaan doen. Vooral na een nacht slapen, kan artrose pijnlijke handen opleveren. Ook ervaren patiënten vaak minder kracht in hun handen en hebben zij moeite met het strekken van de handen. 

Artrose in knieën

Knieartrose is nog een veelvoorkomende vorm van artrose. Dit komt vooral omdat de knie een ingewikkeld gewricht is waar veel druk op wordt uitgeoefend. Knieartrose is vooral te herkennen aan pijn in de knieholte en de knie. Deze pijn kan ook in de benen worden gevoeld. Vooral na intensief gebruik van de benen, kunnen pijnklachten verergeren. Ook kunnen de knieën stijf aanvoelen, bijvoorbeeld als je een tijd rust hebt gehouden. Verder is het mogelijk dat de knie opzwelt waardoor het bewegen van de knie moeizamer gaat. In de ergste gevallen kunnen de gewrichten van vorm veranderen of de knieën geblokkeerd worden. 

Het versleten kraakbeen kan niet meer gerepareerd worden, maar het kraakbeen dat nog gezond is moet zo gezond mogelijk blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fysiotherapie of medicatie. Op deze manier kan je verdere artrose proberen tegen te gaan.