/Gezond met vlees van de boer

Gezond met vlees van de boer

Vlees van de boer klinkt voor veel mensen nog steeds als een abstract begrip. In een samenleving waarin alles zomaar om de hoek in de supermarkt ligt is het je lastig voor te stellen dat er ook daadwerkelijk mensen zijn die biologisch vlees kopen bij de boer. Toch merken steeds meer boeren dat mensen opzoek gaan naar eerlijk en ambachtelijk eten. Zelfs vlees kopen bij een slachterij is niet vreemd meer. Maar wat zijn de voordelen van vlees van de boer en hoe kom je hieraan? In dit artikel leggen we alles uit over gezond leven en biologisch vlees kopen bij de boer.

 

Vlees van de boer: dit zijn de voordelen

Het grootste deel van de Nederlanders zal zijn stukje vlees lekker bij de plaatselijke supermarkt halen. Er zijn zelfs weinig mensen die ook daadwerkelijk naar de slager gaan voor een stukje kwaliteitsvlees. Vlees van de boer kopen klinkt dan ook echt als een stapje te ver voor onze samenleving. Toch is dit wel toekomstmuziek en wij leggen uit waarom. Zodra je kiest voor biologisch vlees kopen bij de boer zal je merken dat daar een heel proces aan vooraf gaat. De boer houdt goed in de gaten welke dieren rijp zijn voor de slacht en houdt statistieken bij over hun gezondheid en levenswijze. Vervolgens zal hij deze dieren naar de slacht sturen en zal jij als het ware vlees kopen bij een slachterij. Dit levert een aantal voordelen op:

  • Eerlijk leven: je weet precies wat de levenswijze van de geslachte dieren was. Zeker als je een voorstander bent van een eerlijk en vrij geteeld stukje vlees is dit dan ook de perfecte manier om aan ambachtelijk vlees te komen. Zodra je kiest voor biologisch vlees kopen bij de boer weet je zeker wat voor leven ze gehad hebben en kan jij met een gerust hart je stukje vlees oppeuzelen.
  • Het is mogelijk om feedback te geven aan de boer over het stukje vlees. Waar veel boeren over klagen is dat ze nooit meer horen hoe het vlees geworden is. Het vlees verdwijnt in de massaproductie en ze krijgen nooit feedback. Als je vlees van de boer haalt kan je hier verandering in brengen en dat zien de boeren ook graag. Zo zorgen jullie samen voor een eerlijke en betere vleeshandel.
  • Gezonde leefomgeving: biologisch vlees kopen bij de boer is een keuze die enkel gegeven wordt door boeren die ook daadwerkelijk iets te bieden hebben. Deze boeren gebruiken bijvoorbeeld beslist geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen om hun dieren zo gezond en fit mogelijk te houden. Hierdoor krijg jij een prachtig stuk vlees op je bord en dat verschil proef je echt.

Vlees kopen bij een slachterij – hoe doe je dat?

In veel van de gevallen is vlees kopen bij een slachterij niet de keuze die veel mensen maken. Het is uiteraard wel mogelijk, maar meestal kiezen mensen ervoor om de boer als tussenpersoon te gebruiken. Tegenwoordig zijn er enorm veel boeren die naast hun gewone werkzaamheden ook vleespakketten of een eten box verkopen. Vraag eens rond bij de boeren in je buurt of zoek eens op het internet naar verschillende mogelijkheden.