/Moeite met afvallen, lukt het echt niet? Raadpleeg jouw zorgverzekeraar

Moeite met afvallen, lukt het echt niet? Raadpleeg jouw zorgverzekeraar

Wil je afvallen? Je bent niet alleen. Praat met je arts. Misschien kun je gratis hulp krijgen via je zorgverzekering.

De meeste ziektekostenverzekeringen, ook in het basispakket, zijn nu inclusief obesitasscreening en -begeleiding. Wanneer je naar binnen gaat voor een lichamelijk onderzoek, zal je arts meestal je gewicht en lengte controleren. Met die getallen kan hij of zij je body mass index, of BMI, berekenen. Een BMI van 25 of meer is overgewicht. Een BMI van 30 of meer is zwaarlijvig.

Zorg van de zaak bij obesitas

Mensen met obesitas hebben meer kans op ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en sommige vormen van kanker. Afvallen kan je kansen op het krijgen van een van deze problemen verminderen.

Als je arts vindt dat je voldoet aan de medische richtlijnen voor obesitas, kun je advies krijgen over dieet en gewichtsvermindering. Dit kan een-op-een gesprekken omvatten, of je kunt advies en ondersteuning krijgen over gewichtsverlies in een groep zoals Weight Watchers. Neem contact op met je zorgverzekering voor meer informatie.

De counselingsessies kunnen je helpen om ongezonde eet- en bewegingsgewoonten te veranderen. Dit kan je helpen gewicht te verliezen en de kans op gezondheidsproblemen te verminderen.

In het kader van de Wet Betaalbare Zorg, is er geen exacte definitie van wat obesitas counseling moet omvatten. De dekking varieert van plan tot plan, dus bel je zorgverzekeraar om te zien wat je polis zal dekken. Als je een zorgverzekering via je werk krijgt, kun je ook je personeelsdienst bellen om dit te controleren.

Maatschappelijke zorg

Om je te helpen terug te keren naar een gezond gewicht, kan je arts een dieet en trainingsprogramma voorstellen. De meeste mensen zullen veel fruit en groenten, volle granen en magere zuivelproducten willen eten. Kies mager vlees en voedsel dat weinig ongezonde vetten, cholesterol en toegevoegde suikers bevat. Beweging helpt ook. Er zijn ook alternatieve geneeswijzen beschikbaar die door sommige zorgverzekeraars worden vergoed. Als je veel gewicht te verliezen hebt, kan je arts je medicijnen of een operatie voorstellen. Vergelijk hier alle zorgverzekeringen en bekijk de opties voor afvallen en begeleiding hierbij.